pogoda

piątek, Cze 02 2017

Ataki mrozu na przełomie stycznia i lutego oraz w maju spowodują znaczne straty w winnicach na Podkarpaciu. W niektórych gospodarstwach winiarskich zbiory mogą być nawet o 30 proc. mniejsze – powiedziała w czwartek PAP prezes fundacji Galicja Vitis Ewa Wawro.

środa, Maj 31 2017

Sezon letni w branży winiarskiej od kilku lat należał do dwóch kategorii - cydrów i lekkich win musujących. W zeszłym roku cydr zanotował spadek dynamiki wzrostu sprzedaży, na prowadzenie wysunęło się natomiast prosecco. Z czego wynikała ta zmiana? Eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa prognozują jak będzie kształtował się rynek na przestrzeni kilku najbliższych miesięcy i zdradzają jakie nowości produktowe pojawią się na półkach sklepowych.

poniedziałek, Maj 15 2017

Europejskie spółdzielnie rolnicze (Copa i Cogeca) poinformowały dziś o niepożądanym wpływie fali zimna i przymrozków, które dotknęły winnice w wielu państwach członkowskich.

W grupie roboczej zajmującej się winem, wielu członków, głównie z krajów będących dużymi producentami czyli z Francji, Hiszpanii, Włoch i Niemiec skarżyło się na słabe warunki pogodowe a w szczególności na przymrozki, które źle wpłyną na tegoroczne zbiory.

Thierry Coste, przewodniczący grupy roboczej „wino” powiedział: „Francję nawiedziła w kwietniu potężna fala przymrozków i istnieją obawy o dalsze szkody w maju. Na tym etapie niemożliwe jest podanie dokładnych danych i szacunków start ale mamy informacje o większości dotkniętych obszarów. Najciężej dotknięta została Alzacja, a w Szampanii niszczeniu uległo 20 - 25% pąków. Langwedocja - Roussillon oraz dolina Renu też odczuły ogromne straty: region Aude stracił 20-50% plonów a Ventoux 60-70%. W dolinie Loary straty mogą wynieść 40-50% a w Bordeaux szacuje się, że będzie to 50%.”

Więcej na portalspozywczy.pl

czwartek, Maj 11 2017

Metabolity powstające w układzie pokarmowym po spożyciu wina chronią komórki nerwowe przed procesami neurodegeneracyjnymi prowadzącymi m.in. do rozwoju choroby Alzheimera - informują hiszpańscy naukowcy na łamach pisma "Frontiers in Nutrition".

wtorek, Kwi 25 2017

Rozpoczynamy cykl artykułów poświęconych tematyce winiarskiej. Postaramy się w nich odpowiedzieć na pytania jakie być może stawiają sobie amatorzy tego trunku oraz obalić kilka z mitów jakie wokół niego narosło. Oczywiście nie stawiamy sobie za cel zgłębienie wszystkich zagadnień związanych z winem, bo to nie jest możliwe. Mamy jedynie nadzieję, że wybrane tematy wydadzą się czytelnikom interesujące i zachęcą do dalszych poszukiwań.

Strona 1 z 21