pogoda

Uprawą winorośli zajmuje się od 8 lat, podobnie jak produkcją wina domowej roboty i tak uzyskane wino cieszy się wśród rodziny i znajomych ogromnym zainteresowaniem i uznaniem. Produkuję wino czerwone, półsłodkie. Winogron pochodzi z działki pod Lublinem. Rocznie zbieram około 150 kg, co pozwala mi produkować ok. 100 litrów wina.

Luty

Opublikowano w Luty

Jak głosi ludowe przysłowie "luty podkuj buty", co oznacza mrozy, ale i tworzące lód odwilże. W połowie lutego dla krzewów winorośli kończy się faza głębokiego spoczynku zimowego, a rozpoczyna spoczynek wymuszony. Oznacza to, że rośliny są już przygotowane do rozpoczęcia wegetacji, ale powstrzymuje je przed tym zbyt niska temperatura gleby i powietrza. Podczas okresowych ociepleń krzewy łatwo się rozhartowują i tracą swą wysoką odporność na przemarzanie. Na rozhartowanie są podatne zwłaszcza krzyżówki pochodzące od gatunku vitis amurensis (winorośl amurska), np. Rondo, Muskat Odeski, Kristály, Agat Doński.

W przetwórni trwa dojrzewanie wina. Wina trudno klarujące się należy poddać oczyszczaniu preparatami klarującymi.