pogoda

sobota, Sty 07 2017

 Wino powstało z owoców zebranych z 30 letnich krzewów, jest kupażem trzech różnych odmian winorośli uprawianych w najstarszej winnicy w Polsce. Wino o lekkim,owocowym charakterze.

Zawartość alkoholu: 11,5 %
Zawartość cukrów: 0,1 g/l
Zawartość kwasów organicznych: 6,4 g/l

czwartek, Sty 12 2017

 Wino powstało z owoców zebranych z 30 letnich krzewów, jest kupażem trzech odmian winorośli uprawianych w najstarszej winnicy w Polsce. Do spożycia w upalne letnie dni, silnie schłodzone.

Zawartość alkoholu: 12 %
Zawartość cukrów: 5,8 g/l
Zawartość kwasów organicznych: 7,6 g/l

 

piątek, Sty 06 2017

Wino powstało z owoców zebranych z 30 letnich krzewów, jest kupażem ośmiu różnych odmian winorośli uprawianych  w najstarszej winnicy w Polsce. Wino o wysokiej mineralności, odpowiednie do dłuższego leżakowania.

Zawartość alkoholu: 11,5 %
Zawartość cukrów: 0,6 g/l
Zawartość kwasów organicznych: 7,3 g/l

wtorek, Gru 29 2015

Podjęcie decyzji o zakończeniu fermentacji jabłkowo mlekowej jest istotne z uwagi na tworzenie się w winie, w końcowej fazie tej fermentacji, produktów niepożądanych.

niedziela, Lis 15 2015

Wina wzmacniane, to tylko potoczna, choć bardzo trafna nazwa na określenie kategorii win, które oficjalnie i na etykietach są oznaczane jako „wino likierowe” (ang. liqueur wine, franc. vin de liqueur, hiszp. vino de licor, port. vinho licoroso, wł. vino liquoroso, gr. επιδόρπιος οίνος, etc.) U nas przymiotnik „likierowy” kojarzy się nieodmiennie z czymś słodkim, dla niektórych więc może być zaskoczeniem, że wina likierowe mogą też być zupełnie wytrawne, jak na przykład niektóre tradycyjne gatunki Sherry (oloroso, manzanilla), białe Porto (branco leve secco), czy niektóre gatunki Madery (sercial).

Strona 2 z 7

Nowości