pogoda

wtorek, Gru 30 2014

Sylwestrowa zabawa kończąca tradycyjnie każdy rok, nie możne być uznana za udaną jeśli zabraknie na niej kluczowych a właściwych dla tej nocy, elementów – filmu Miś w TVP, fajerwerków na niebie i otwieranej z hukiem butelki musującego wina, w nadprzyrodzony sposób stającej się zawsze w tych wyjątkowych okolicznościach „szampanem” niezależnie od jego faktycznej proweniencji (tu więcej na temat tego fascynującego zjawiska).

Małopolskie Stowarzyszenie Winiarzy wprowadziło GJW Ważne
niedziela, Gru 14 2014

Małopolskie Stowarzyszenie Winiarzy z dniem 13. grudnia br.  wprowadziło System, Jakości GJW (Gwarantowana, Jakość Wina), a to oznacza restrykcyjny kodeks i certyfikacje tamtejszych win.

poniedziałek, Maj 19 2014

Na rynku wydawniczym ukazało się już długo oczekiwane polskie wydanie książki „Technologia Produkcji wina” autorstwa Yair Margalit. Wydawcą jest Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśnie. Jest to  kontynuacja cieszącego się dużą popularnością podręcznika pt. „ Winery Technoloy and Operations, A Handbook for Small Wineries” opublikowanego w Stanach Zjednoczonych po raz pierwszy w 1990 r. oraz pracy pt. „Concepts in Wine Chemistry”, której pierwsze amerykańskie wydanie ukazało się w 1997 r. i zostało niedawno uaktualnione. 

Kuracja bakteryjna Ważne
wtorek, Kwi 08 2014

Drożdże przemieniające cukier w alkohol nie są jedynymi pożytecznymi mikroorganizmami biorącymi udział w powstawaniu wina.

środa, Cze 26 2013

Czy produkcja win gronowych w Polsce może być opłacalna?  Co tzreba spełnić by zbliżyć się do tego celu? Na te i podobne pytania odpowiada Wojciech Bosak, dziennikarz i krytyk winiarski, od wielu lat współpracujący i zaprzyjaźniony z polskimi winiarzami.

Strona 5 z 7

Nowości