pogoda

sobota, Cze 13 2015

Smak i aromat wina kształtowany jest przez związki pochodzące z surowca, jak również powstałe w czasie fermentacji i dojrzewania. Winogrona dostarczają cechy smakowo-zapachowe określane jako smak i bukiet (zapach) pierwotny, natomiast cały proces winifikacji powoduje wytworzenie związków odpowiadających za smak i bukiet wtórny (Bonin i Kur, 2008).

poniedziałek, Maj 25 2015

Dariusz Rosół, właściciel Winnic Przeworskich na Podkarpaciu, jako pierwszy i dotychczas jedyny w Polsce uzyskał status „Zaprzysiężonego Producenta Wina Mszalnego”.

wtorek, Maj 19 2015

Częstym motywem promocji wina są medale i inne wyróżnienia uzyskane na konkursach winiarskich. Na półkach sklepowych nierzadko widuje się butelki ozdobione specjalnymi naklejkami informującymi o takich nagrodach, a winiarze chętnie eksponują w swoich biurach i salach degustacyjnych przywiezione z konkursów dyplomy.

sobota, Maj 09 2015

W polskich warunkach możliwe jest uzyskanie całego szeregu win o różnorodnym charakterze. Dotychczasowe doświadczenia z różnych regionów przyniosły bardzo udane wina wytrawne białe i czerwone, a ostatnio także znakomite wina różowe. Ciekawie wypadały nieliczne dotąd próby uzyskania szlachetnych win słodkich – win późnego zbioru, win z podsuszonych winogron (w typie włoskich passito) i win lodowych – choć są to wina bardzo kosztowne w produkcji. Specjalnością Podkarpacia stały się świetne wina likierowe. Od paru lat w Polsce produkuje się też bardzo udane wina musujące.

czwartek, Maj 07 2015

Koszerność to jedna z bardziej skomplikowanych rzeczy w judaizmie, z uwagi na to, że istnieje bardzo wiele odłamów tej religii.

Strona 4 z 7

Nowości