pogoda

piątek, Lis 13 2015

O tym że w Polsce panują bardzo dobre warunki do produkcji wysokiej klasy win musujących świadczą nie tylko współczesne próby ich wyrobu, produkcja takich win ma u nas bowiem prawie dwustuletnią tradycję. Otóż pierwszym w ogóle miejscem na świecie poza Francją, gdzie już w 1822 roku podjęto próby wyrobu win musujących według klasycznej technologii szampańskiej była Zielona Góra.

środa, Lis 11 2015

Wina z przejrzałych i zbotrytyzowanych winogron (tzw. wina z późnego zbioru) są to wina otrzymane z winogron, które po osiągnięciu pełnej dojrzałości fizjologiczne były jeszcze na pozostawione na krzewach winorośli, przez co uzyskały ponadprzeciętną koncentrację cukrów na poziomie 25–30°Brixa lub nawet wyższą.

poniedziałek, Paź 03 2016

Wyrób wina zawsze obciążony jest ryzykiem, że końcowy efekt nie zawsze będzie zgodny z naszymi oczekiwaniami. Podczas całego procesu produkcji mogą bowiem pojawić się różne nieoczekiwane procesy i skażenia, które niekorzystnie wpływają na aparycję, zapach i smak gotowego trunku. Owe negatywne zjawiska zwykło się dzielić umownie na wady i choroby wina.

środa, Wrz 28 2016

Wino należy do najbardziej naturalnych spośród wszystkich tradycyjnych i wytwarzanych na masową skalę trwałych produktów spożywczych. Niewiele też znajdziemy przetworzonych wiktuałów, które w takim stopniu uwidaczniałyby charakter i jakość surowca, z którego zostały uzyskane.

środa, Lip 22 2015

Do sprzedania prasa koszowa ze stali nierdzewnej, o pojemności 212 l (ok. 350 l miazgi) firmy Baeso, napędzana sterowanym automatycznie siłownikiem na prąd trójfazowy. W komplecie wózek do rozładunku kosza z wytłoków. Wysokość 215 cm, wymiary podstawy: 108 x 96 cm, waga ok. 400 kg. Kontakt: 602 375 851

artykuł sponsorowany

Strona 3 z 7

Nowości