pogoda

piątek, Cze 22 2018

Laboratorium na terenie łódzkiego Bionanoparku uzyskało międzynarodową akredytację potwierdzającą jego kompetencje w obszarze badania autentyczności win. To pierwszy polski ośrodek, który specjalizuje się w wykrywaniu zafałszowań w winach stosując tzw. metody izotopowe. Pierwszymi podmiotami, które podpisały umowę z laboratorium są Ambra i Partner Center.

czwartek, Cze 21 2018

Największy aktualnie problem branży winiarskiej, na który już od dwóch lat zwracali uwagę członkowie Polskiej Rady Winiarstwa, czyli klasyfikacja wyrobów fermentowanych w nomenklaturze scalonej, ma szansę na rozwiązanie. Jest bowiem postęp w tej sprawie – informuje Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

piątek, Sie 11 2017

Do 31 sierpnia br. winiarze zobowiązani są złożyć deklaracje o szacowanej ilości wina wyprodukowanego z tegorocznych zbiorów, do ARR wpłynęły pierwsze deklaracje.

czwartek, Mar 16 2017

W styczniu temperatura spadała nawet do minus 30 stopni C.- Na pełną ocenę stopnia uszkodzeń, jakie poczyniły mrozy, trzeba jeszcze poczekać. Szkody będzie można oszacować dopiero w maju, kiedy w pełni ruszy wegetacja - powiedział PAP Myśliwiec.

poniedziałek, Paź 03 2016

Wyrób wina zawsze obciążony jest ryzykiem, że końcowy efekt nie zawsze będzie zgodny z naszymi oczekiwaniami. Podczas całego procesu produkcji mogą bowiem pojawić się różne nieoczekiwane procesy i skażenia, które niekorzystnie wpływają na aparycję, zapach i smak gotowego trunku. Owe negatywne zjawiska zwykło się dzielić umownie na wady i choroby wina.

wtorek, Gru 29 2015

Podjęcie decyzji o zakończeniu fermentacji jabłkowo mlekowej jest istotne z uwagi na tworzenie się w winie, w końcowej fazie tej fermentacji, produktów niepożądanych.

Strona 1 z 4