pogoda

poniedziałek, Sie 08 2016

Na odmianie Leon Millot pojawiły się korzenie powietrzne kojarzone z uprawą winorośli w rejonach tropikalnych i szklarniach. Takie zjawisko zaobserwowano w Winnicy Ewy w Jaśle. Czy to odosobniony przypadek i o czym świadczy? Na to pytanie na dzień dzisiejszy nikt nie jest w stanie odpowiedzieć.

środa, Maj 11 2016

Słowenia jest niewielkim państwem położonym na pograniczu Europy Środkowej i Bałkanów. Swoją powierzchnią – 20 tys. km2 i liczbą ludności – 2 mln, odpowiada przeciętnemu polskiemu województwu. Winnice, które stanowią istotną część produkcji roślinnej zajmują w Słowenii 16 tys. ha, z czego na 11 tys. ha prowadzona jest uprawa odmian białych. Główne regiony winiarskie, w przypadku dwóch – dorzecze Drawy i Sawy – pokrywają się z obszarami intensywnej uprawy roli (z tym, że winnice w 2/3 zajmują dość strome stoki), a regionem trzecim jest Przymorze. 70% produkcji stanowią wina wysokiej jakości, a 30% wina stołowe. Właśnie na winorośli polska firma INTERMAG przeprowadziła w Słowenii pierwsze doświadczenia potwierdzające skuteczność stymulatorów wzrostu: OPTYSILu (zawierającego przyswajalny przez rośliny krzem) i TYTANITu (zawierający tytan w formie dostępnej dla roślin) oraz pełnego programu dokarmiania pozakorzeniowego winorośli.

poniedziałek, Lis 16 2015

Wyhodowana przez Romana Myśliwca, prekursora współczesnego winiarstwa w Polsce odmiana winorośli Jutrzenka szybko zdobyła uznanie. Dziś uprawiana jest w większości polskich winnic, wzbudza także coraz większe zainteresowanie winiarzy ze Słowacji, Czech i Węgier. Hodowca zapowiada wprowadzenie kolejnych nowych odmian.

niedziela, Maj 31 2015

Nawożenie winnicy podczas sobotniego wykładu oraz stosowanie środków ochrony roślin w niedzielę – to tematy, jakimi zajmowali się uczestnicy ósmego weekendowego zjazdu Praktycznego Kursu Winiarstwa prowadzonego przez PAW w Jaśle.

czwartek, Cze 04 2015

Szara pleśń, czyli zgnilizna owoców winorośli powodowana przez grzyb Botrytis cinerea (Pers.), jest chorobą, która na całym świecie przynosi straty o dużym znaczeniu ekonomicznym. We wszystkich zarówno chłodnych jak i cieplejszych rejonach uprawy Vitis vinifera L., patogen ten może powodować znaczące szkody przejawiające się często drastycznym spadkiem plonu jagód oraz w znaczący sposób wpływa na jakości wina produkowanego z zainfekowanych owoców.

wtorek, Cze 02 2015

Mączniak rzekomy stanowi jedną z najgroźniejszych chorób winorośli, szczególnie w wilgotnych rejonach uprawy. Ponieważ poziom infekcji i produkcja zarodników zależą od specyficznych warunków atmosferycznych uwzględniających zwilżenie liści, temperaturę oraz wilgotność względną powietrza.

Strona 1 z 6
World Food 17 baner dolny podstrony