pogoda

wtorek, Mar 27 2018

Z nieskrywaną przyjemnością mówię o książce, którą Fundacja Galicja Vitis wypuściła właśnie na rynek wydawniczy. „Winorośl i wino. Wiedza i praktyka – cz.1”. Ciąg dalszy już niebawem.

piątek, Mar 16 2018

Zakładam, że interesujecie się winem. Jeśli mam rację, zauważyliście z pewnością, że dostępne obecnie produkty przyporządkować można do jednego z dwóch dominujących obecnie stylów.

środa, Paź 04 2017

Wśród profesjonalistów z branży winiarskiej panuje przekonanie, że im większa butelka, tym wino starzeje się wolniej i w sposób bardziej dystyngowany.

wtorek, Wrz 05 2017

Przesąd to stary jak świat, powtarzany przez pokolenia, najczęściej w formie chybionej analogii z urodą kobiecą. No chyba że zarówno wino, jak i kobiety, zdecydujemy się oceniać w wymiarze muzealniczo-kolekcjonerskim.

wtorek, Sie 29 2017

Kto nie był niech żałuje! Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle to już kawał dużej i dobrej imprezy, jakiej nie powstydziłyby się nawet słynące z wina europejskie (i nie tylko) regiony winiarskie. O ile oceniając wcześniejsze edycje zawsze czegoś można się było przyczepić, tym razem narzekanie byłoby tylko czepianiem się. Z jednym wyjątkiem, którego nie mogę i nie chcę pominąć.

wtorek, Sie 29 2017

XII już edycja Międzynarodowych Dni Wina okazała się pod wieloma względami najlepszą z dotychczasowych. Nareszcie po wielu eksperymentach i mozolnym lawirowaniu wśród przepisów naszego skomplikowanego prawa celnego i skarbowego, weszliśmy na właściwe i mało konfliktowe tory.

wtorek, Sie 15 2017

Po 1972 roku świat winiarski już nigdy nie wrócił do takiego stanu, w jakim był wcześniej. Niewielka wówczas firma Boba Trinchero, Sutter Home, wypuściła na rynek pierwszą serię wina o nazwie White Zinfandel.

czwartek, Lip 06 2017

Kiedy pytam studentów (albo nawet gdy nie pytam) o przykłady win niedobrych, z zasady otrzymuję nazwy marek win powszechnie znanych.

wtorek, Maj 30 2017

Kilka tygodni temu miałem okazję wystąpić na konferencji (pisałem o tym tutaj) w której udział brał także Pan Krzysztof Brzóska, Dyrektor PARPA. Mocno niepokojąca (w ogólnie niepokojących obszarach fascynacji dyrektora tej szacownej instytucji) była kwestia zwiększenia wysokości akcyzy na piwo i wino jako trunki, w ocenie PARPA, nazbyt tanie a jako, że alkoholowe, to zarówno dla społeczeństwa jak i życia jednostek zabójcze.

niedziela, Kwi 30 2017

Jakiś czas temu jeden z blogerów wyzłośliwił się okrutnie względem pewnej dużej plenerowej imprezy winiarskiej w ogrodach jednego z podkrakowskich dworów – nie spodobało mu się mianowicie, że wino degustowano tu w kontekście, jak to ujął, wiejsko-festynowym, obok smażonych kiełbasek i poloneza.

Nowości