pogoda

środa, Paź 04 2017

Wśród profesjonalistów z branży winiarskiej panuje przekonanie, że im większa butelka, tym wino starzeje się wolniej i w sposób bardziej dystyngowany.

wtorek, Wrz 05 2017

Przesąd to stary jak świat, powtarzany przez pokolenia, najczęściej w formie chybionej analogii z urodą kobiecą. No chyba że zarówno wino, jak i kobiety, zdecydujemy się oceniać w wymiarze muzealniczo-kolekcjonerskim.

wtorek, Sie 29 2017

Kto nie był niech żałuje! Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle to już kawał dużej i dobrej imprezy, jakiej nie powstydziłyby się nawet słynące z wina europejskie (i nie tylko) regiony winiarskie. O ile oceniając wcześniejsze edycje zawsze czegoś można się było przyczepić, tym razem narzekanie byłoby tylko czepianiem się. Z jednym wyjątkiem, którego nie mogę i nie chcę pominąć.

wtorek, Sie 29 2017

XII już edycja Międzynarodowych Dni Wina okazała się pod wieloma względami najlepszą z dotychczasowych. Nareszcie po wielu eksperymentach i mozolnym lawirowaniu wśród przepisów naszego skomplikowanego prawa celnego i skarbowego, weszliśmy na właściwe i mało konfliktowe tory.

wtorek, Sie 15 2017

Po 1972 roku świat winiarski już nigdy nie wrócił do takiego stanu, w jakim był wcześniej. Niewielka wówczas firma Boba Trinchero, Sutter Home, wypuściła na rynek pierwszą serię wina o nazwie White Zinfandel.

czwartek, Lip 06 2017

Kiedy pytam studentów (albo nawet gdy nie pytam) o przykłady win niedobrych, z zasady otrzymuję nazwy marek win powszechnie znanych.

wtorek, Maj 30 2017

Kilka tygodni temu miałem okazję wystąpić na konferencji (pisałem o tym tutaj) w której udział brał także Pan Krzysztof Brzóska, Dyrektor PARPA. Mocno niepokojąca (w ogólnie niepokojących obszarach fascynacji dyrektora tej szacownej instytucji) była kwestia zwiększenia wysokości akcyzy na piwo i wino jako trunki, w ocenie PARPA, nazbyt tanie a jako, że alkoholowe, to zarówno dla społeczeństwa jak i życia jednostek zabójcze.

niedziela, Kwi 30 2017

Jakiś czas temu jeden z blogerów wyzłośliwił się okrutnie względem pewnej dużej plenerowej imprezy winiarskiej w ogrodach jednego z podkrakowskich dworów – nie spodobało mu się mianowicie, że wino degustowano tu w kontekście, jak to ujął, wiejsko-festynowym, obok smażonych kiełbasek i poloneza.

poniedziałek, Kwi 24 2017

Czas, by branża około-spożywcza dowiedziała się o szerokiej działalności polskiego środowiska winiarskiego. Taki był cel Ewy Wawro, Wojciecha Bosaka i Romana Myśliwca, kiedy 11-13 kwietnia promowali Fundację Galicja Vitis oraz Podkarpacką Akademię Wina na Międzynarodowych Targach Żywności i Napojów WorldFood Warsaw. Była to świetna okazja do zaprezentowania oferty edukacyjnej i konsultacyjnej, a także do promocji nowej publikacji dla branży winiarskiej autorstwa Janusza Mazurka – „Ochrona winorośli”, wydanej przez Fundację.

środa, Mar 15 2017

Rzadko zastanawiamy się nad tym, kto faktycznie zrobił to czy tamto wino. Znamy nazwisko producenta, często jego filozofię, konkretne wina. Oceniamy je. Jednak najczęściej to nie on sam wykonuje codzienne prace w winiarni czy winnicach. Wiele prac poprzedzających wykonują specjaliści dnia codziennego. Często Polacy.

Nowości